Лефер

halco
Леферът е може би най-търсената риба у нас и в южните ни съседки. Среща се  в гръцките и турските морета. 
Странно обаче, в България леферът се среща в Черно море, но е по-дребен и по вкусен.
Тези хищници с назъбени бръсначи ентусиазирано взимат както хвърлени, така и тролинг примамки. Те се обучават добре, особено в малки размери, и се радват на редица местообитания. Дребните риби често могат да бъдат намерени в устията през лятото и покрай плажовете за сърф с наближаването на есента. Средно големите риби обикалят откритите плажове, а наистина големите екземпляри обикновено се намират около бреговите рифове, особено там, където има умивалник с бяла вода, за да се осигурят подслон и храна.
Риболовът на тези брегови рифове от лодка може да бъде вълнуващо преживяване, но трябва да се внимава, тъй като най-добрите места често са близо до местата, където се издигат подутини. Като цяло, риболовът на тези места включва някой, който кара лодката близо до рифовете, докато екипажът изстрелва изстрели към ръба или в бялата вода. Двигателят продължава да работи, така че капитанът да може да излезе от там при първите признаци на възвишение, което преминава. Без съмнение, леферът почти винаги се храни най-добре при смяна на светлината, било призори или здрач. Металните примамки като Halco Twisties или Slices с размери от 30g до 70g са чудесни за работа от плаж или със средна скорост на влачене. Разпръскването на тези примамки върху плитки рифове също работи добре, но трябва да се внимава да не се остави примамката да потъне твърде далеч и да не се захване. Леферът е най-вълнуващата риба, която може да уловите за техния размер и обикновено скача много пъти по време на тежката битка. Те са най-често улавяни в диапазона 300-700 g, но могат да достигнат тегло над 10 kg, особено в Западна Австралия. От време на време много големи риби се ловят на изолирани места по южното крайбрежие на Гърция. 
Тролингът за лефер обикновено се извършва в Черно море и в устията на реките или крайбрежните плитчини късно следобед. Тогова се ползват примамки Halco Laser Pro 120 в различни цветове. Малките рибки са щастливи да вземат златен или хром Twisty или Chrome Slice в диапазона 20-30g. 
Леферът се счита за първокласен деликатес, когато е прясно уловен или замразен неизчистен. Но обикновено е мек и безвкусен, ако е замразен след чистене.

Още за риболова на лефер може да научите от статиите Риболов на трофеен лефер / Мегало Гофари и Въдици и примамки за лефери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Най-добър аксесоар за риболов - клещи за халки

Изящното изкуство на смяната на тройки Клещите Halco Fish Ring са това, което ежедневно се използва от персонала на Halco във фабриката. За да видите как работят толкова добре, вижте видеото . Тези клещи за халки  бяха най-добрия аксесоар на изложението AFTA 2013 . Като компания с над 60 години […]